Język roślin. Terenowe warsztaty poetyckie

Dialog między człowiekiem a przyrodą istniał od zawsze, a „całe nasze doświadczenie jest do głębi kulturowe, doświadczamy świata w taki sposób, że nasza kultura jest obecna już w samym doświadczeniu” (Lakoff, Johnson 1988, s. 82). (…)

Wielokulturowa Kuchnia

Celem projektu jest integracja społeczna mniejszości narodowych i etnicznych ze społecznością lokalną oraz migrantami. Planujemy organizację 9 warsztatów kulinarnych, podczas których prowadzący (przedstawiciele mniejszości narodowych i etnicznych) opowiedzą uczestnikom (w tym migrantom) o swojej (…)

Edukacja – Segregacja

Zajęcia edukacyjne na temat poprawnego postępowania z odpadami komunalnymi w gdańskich przedszkolach (oddziały przedszkolne „zero”) i szkołach podstawowych (oddziały przedszkolne „zero” oraz klasy II) w roku szkolnym 2020/2021. Zapraszamy do zgłoszenia swojej placówki pod adresem (…)

#wirtualnywrzeszczak

Wirtualny Wrzeszczak to przestrzeń online, w której znajdziecie wszystkie filmiki, spotkania i inspiracje nagrane przez nasz Zespół specjalnie dla Was. Wystarczy zaglądnąć tu: # link do naszego kanału na YouTube #link do naszego Pinteresta

Startuj z Wrzeszcza – mikrostypendia

Startuj z Wrzeszcza – mikrostypendia Mikrostypendia „Startuj z Wrzeszcza” to coroczna akcja Fundacji Generacja. Zaczęliśmy w 2015 roku, kiedy członek zarządu Fundacji, Romek Orzech, postanowił przebiec maraton na rzecz zdolnych dzieciaków z Wrzeszcza Dolnego. Zrobił (…)

Wrzeszczański notes – spacery z twórczym pisaniem

Spacery z pisarką jako przewodniczką, która uczy jak opisać ciekawe elementy architektury czy przyrody? Tak – to będą spacery z twórczym pisaniem. Dla kogo są te spotkania? Dla osób zainteresowanych poszerzaniem umiejętności pisania, tworzeniem tekstów (…)

Opowieści dla Przeróbki

Arteterapia w zakładach karnych jest nadal zjawiskiem tyle rzadkim, co potrzebnym. Więźniowie z racji osadzenia nie mają dostępu do kultury wyższej. Jako osoby wykluczone społecznie brakuje im również możliwości własnej ekspresji. Projekt „Opowieści dla Przeróbki” (…)

Mini kino

CZEKAMY NA DOTACJĘ NA ROK 2018 seanse bajek z diaskopu Projekt dla dzieci w wieku od 1 do  4 lat. TERMINY 22 kwietnia  – Mini Kino (Dobry skrzat i złośliwe dziwożony,Kwiatowe abecadło), 6 maja – (…)

Własnym Głosem – świadome rodzicielstwo

„Własnym głosem – świadome rodzicielstwo” to projekt skierowany do rodziców oraz osób planujących macierzyństwo, ale otwarty również na dziadków lub opiekunów dzieci. Współczesne realia każą borykać się rodzicom z różnymi problemami, w tym nierównym traktowaniem (…)

Ukryty Gdańsk – geocaching

Geocaching (w nieformalnym języku polskich poszukiwaczy: keszowanie) to zabawa dla tych, którzy lubią szukać. Najczęściej zakłada się skrytki w atrakcyjnych turystycznie miejscach. Liczy się też pomysł na zamaskowanie skrytki. Mogą być różnej wielkości – od (…)