Język roślin. Terenowe warsztaty poetyckie

Dialog między człowiekiem a przyrodą istniał od zawsze, a „całe nasze doświadczenie jest do głębi kulturowe, doświadczamy świata w taki sposób, że nasza kultura jest obecna już w samym doświadczeniu” (Lakoff, Johnson 1988, s. 82). (…)

Kino Na Dywanie

Kino Na Dywanie – seanse z warsztatami dla dzieci.   Seanse dla grupy wiekowej 5-12 lat 20 kwietnia – Solan i Ludwik – misja na księżyc, reż. R. A. Sivertsen / Norwegia / 2018 / (…)

Wielokulturowa Kuchnia

Celem projektu jest integracja społeczna mniejszości narodowych i etnicznych ze społecznością lokalną oraz migrantami. Planujemy organizację 9 warsztatów kulinarnych, podczas których prowadzący (przedstawiciele mniejszości narodowych i etnicznych) opowiedzą uczestnikom (w tym migrantom) o swojej (…)

Leśni ludzie: spacery przyrodnicze dla seniorów

Projekt polega na aktywizacji gdańskich seniorów. Chcemy zaangażować ich w aktywność fizyczną (spacery), połączoną ze zdobywaniem wiedzy na temat flory i fauny terenów zielonych naszego miasta. „Leśni Ludzie” mają na celu kształtowanie postaw proekologicznych oraz (…)

Kino podwórkowe

Kino Podwórkowe – widzimy się w każdą środę wakacji na wrzeszczańskich podwórkach 🙂 1. Kino – 23 czerwca – Plac Wybickiego, Słynny najazd niedźwiedzi na Sycylię- reż. Lorenzo Mattotti , Francja, Włochy 2019, 2. Kino (…)

Edukacja – Segregacja

Zajęcia edukacyjne na temat poprawnego postępowania z odpadami komunalnymi w gdańskich przedszkolach (oddziały przedszkolne „zero”) i szkołach podstawowych (oddziały przedszkolne „zero” oraz klasy II) w roku szkolnym 2020/2021. Zapraszamy do zgłoszenia swojej placówki pod adresem (…)

#wirtualnywrzeszczak

Wirtualny Wrzeszczak to przestrzeń w sieci, w której znajdziecie wszystkie filmiki, spotkania i inspiracje nagrane przez nasz Zespół specjalnie dla Was. Wystarczy zaglądnąć tu: # link do naszego kanału na YouTube #link do naszego (…)

Startuj z Wrzeszcza – mikrostypendia

Startuj z Wrzeszcza – mikrostypendia Mikrostypendia „Startuj z Wrzeszcza” to coroczna akcja Fundacji Generacja. Zaczęliśmy w 2015 roku, kiedy członek zarządu Fundacji, Romek Orzech, postanowił przebiec maraton na rzecz zdolnych dzieciaków z Wrzeszcza Dolnego. Zrobił (…)

Kinematograf

„Kinematograf” jest projektem filmowym. Projekt czeka na dofinansowanie. ZAPISY generacjafundacja@gmail.com lub telefonicznie 504450334

Wrzeszczański notes – spacery z twórczym pisaniem

Spacery z pisarką jako przewodniczką, która uczy jak opisać ciekawe elementy architektury czy przyrody? Tak – to będą spacery z twórczym pisaniem. Dla kogo są te spotkania? Dla osób zainteresowanych poszerzaniem umiejętności pisania, tworzeniem tekstów (…)