Startuj z Wrzeszcza – mikrostypendia

Cześć. To znowu my.
Jak co roku zbieramy kasę na mikrostypendia dla zdolnych dzieciaków z Wrzeszcza.
Tym razem chcemy pomóc dzieciom, które przyjechały do Wrzeszcza lub innych dzielnic Gdańska z Ukrainy.
Jak na pewno wiecie, potrzebują nie tylko noclegu i jedzenia, ale też zajęć dodatkowych lub sprzętu (jak np. instrumentów czy stroju sportowego), dzięki którym będą mogły dalej rozwijać swoje talenty czy zainteresowania. Odskocznia od stresu, w którym się znalazły jest bardzo ważna, a hobby daje poczucie własnej wartości oraz pozwala odreagować.
Co możesz zrobić? Jest kilka opcji do wyboru:
✔ Dołącz do nas w grupie bazarkowej:
sprzedaj swój przedmiot/usługę i poproś darczyńcę, by wpłacił na nasze konto wymienioną kwotę – po przesłaniu Ci potwierdzenia wpłaty przekaż mu przedmiot/usługę
✔Zaproś do grupy bazarkowej znajomych
✔ Kup coś lub wpłać dowolną kwotę na nasze konto bez
kupowania/sprzedawania czegokolwiek
Akcja prowadzona jest w pełni wolontaryjnie przez Zarząd Fundacji Generacja.
Konto Fundacji Generacja:
Nr konta w MBanku: 25 1140 2004 0000 3102 7488 8746
w tytule przelewu koniecznie wpisać: „darowizna na cele statutowe – mikrostypendium”
UWAGA, jeśli znasz dziecko, które potrzebuje wsparcia – zgłoś je do akcji mikrostypendialnej 🙂
Naszych stypendystów będziesz mogła/mógł poznać – napiszemy o nich, opiszemy też dokładnie, na co zostały wydane pieniądze z mikrostypendiów.
Zdjęcia i opisy poprzednich mikrostypendiów znajdziesz na stronie Generacji na Facebooku, szukaj w zakładce „Albumy”.
PS. Link do artykułu o nas w Newsweeku: https://www.newsweek.pl/…/pzu-gdansk-maraton…/8m2e39d
Pozdrawiamy. Ściskamy.
Romek Romski, Gosia Zamorska, Witek Misztal, Ola Kulma, Emilia Lodzińska,
W tym roku Romek biegnie 10 kwietnia.

Mikrostypendia „Startuj z Wrzeszcza” to coroczna akcja Fundacji Generacja. Zaczęliśmy w 2015 roku, kiedy członek zarządu Fundacji, Romek Orzech, postanowił przebiec maraton na rzecz zdolnych dzieciaków z Wrzeszcza Dolnego. Zrobił to w … sukience baletnicy. Dzięki temu zebraliśmy ok. 2000 zł, które przeznaczyliśmy na zakup sprzętu związanego z hobby dzieci – tabletu do rysowania, akcesoriów rowerowych, ustnika do puzonu, itp. Od tego czasu  co roku Romek biegnie maraton, a my robimy internetową zbiórkę na rzecz trojga wrzeszczan.

W tym roku Romek biegnie maraton 19 kwietnia o godzinie 9.00 w Gdańsku. Więcej szczegółów o maratonie znajdziecie Państwo tutaj https://www.gdanskmaraton.pl/ .

Warunek otrzymania stypendium to hobby trwające dłużej niż rok i osiągnięcia w nim (np. zdobyte medale, uzyskany poziom umiejętności gry na jakimś instrumencie i in.) oraz niski dochód w rodzinie. Nabór stypendystów odbywa się we współpracy z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Rodzinie w Gdańsku, ale jeśli znacie kogoś, komu mikrostypendium by się przydało, można zgłosić się bezpośrednio do nas ( generacjafundacja@gmail.co).

W tym roku Romek znowu biegnie w maratonie – 14 kwietnia. 🙂  Dołączył też do nas zespół Square Upcycling, który połowę dochodu z upcyclingowych portfeli przeznaczy na Mikrostypendia ( link do sklepu internetowego —> http://www.upcycling.pro/rozne/porftel-z-kartonika-po-soku/).

Uzbierana przez nas kwota zostanie przeznaczona na rozwijanie talentów dziecka – zakup sprzętu sportowego, dodatkowe zajęcia czy inne środki, na które nie stać rodziców, a które dzieciakom pozwolą się rozwinąć.

Żeby to zrobić, trzeba uzbierać minimum 1500 zł. I tu właśnie Wy wchodzicie do gry. By spełnić marzenia dzieciaków, 50 osób musi wpłacić po 30 zł (można też wpłacać mniej lub więcej – to przykładowa kwota). Jak to zrobić? Wystarczy przelew na konto Fundacji Generacja:

Nr konta w MBanku: 25 1140 2004 0000 3102 7488 8746

Naszych stypendystów będziecie mogli poznać – napiszemy o nich na stronie Fundacji oraz na Facebooku, opiszemy też dokładnie, na co zostały wydane pieniądze z mikrostypendiów. Zdjęcia i opisy poprzednich mikrostypendiów znajdziecie na stronie Generacji na Facebooku, szukajcie w zakładce „Albumy”.

PS. Link do artykułu o nas w Newsweeku: https://www.newsweek.pl/styl-zycia/pzu-gdansk-maraton-bieganie-uczestnicy-informacje/8m2e39d

Pamiętajcie, to tylko 1500 zeta zebrane od Was wszystkich, a ile radości dla dzieciaków z Wrzeszcza.

Pozdrawiamy. Ściskamy.

Romek Romski, Gosia Zamorska, Witek Misztal, Ola Kulma, Emilia Lodzińska, Square Upcycling