Oliwska Szkoła Haiku

PROJEKT ZAKOŃCZONY

OLIWSKA SZKOŁA HAIKU to cykl spotkań dla dzieci oraz dorosłych, który wprowadzi was w świat krótkiej poezji japońskiej. Poznamy różne techniki pisania, nauczymy się kaligrafować, a na koniec zaprosimy chętnych na Haiku Slam, prowadzony przez trójmiejskiego poetę Wojciecha Borosa.

Uwaga! Najważniejsza jest wyobraźnia. Nie trzeba mieć doświadczenia w pisaniu.

Osoby zainteresowane zapisami prosimy o kontakt mailowy: generacjafundacja@gmail.com

W programie mamy również warsztaty w szkołach oliwskich, jeśli więc jesteś nauczycielem, i chciałbyś, by twoja klasa wzięła udział w lekcji poezji japońskiej – zapraszamy do kontaktu!

Więcej o warsztatach haiku tu: https://www.facebook.com/haikudzieci/

Prowadzenie: Gosia Zamorska. Od dwóch lat prowadzi zajęcia „Haiku dla dzieci”, dofinansowywane przez Miasto Gdańsk. Współpracuje z bibliotekami szkolnymi, prowadząc lekcjebiblioteczne z pisania haiku dla licealistów, a także z Wojewódzką i Miejską Biblioteką Publiczną w Gdańsku. Debiutowała w „Filipince”, ucząc się pisania krótkich wierszy pod okiem Natalii Usenko. Haiku publikowała głównie w japońskich i amerykańskich czasopismach internetowych („Tinywords”, „Asahi”, „Mainichi”), pokazywała na Festiwalu Instalacji Lirycznych w Gdańsku, opisywała także miejskie haiku dla Fundacji Miasto. Prowadziła warsztaty haiku m.in. dla Instytutu Kultury Miejskiej w Gdańsku. W 2015 i 2017 roku gościła jako jurorka w pomorskim konkursie poetyckim dla dzieci i młodzieży „PÓRNIK” (Centrum Kultury w Gdyni). Związana z forum haiku.pl. Laureatka m.in. cyklicznego konkursu „Haikuworld” i japońskiego „World Wide Hekinan Haiku Contest”. Współautorka tomiku poezji dokumentalnej „Wszystko” – projektu Małgorzaty Goliszewskiej.

Projekt dofinansowany przez Miasto Gdańsk