Gdańska Szkoła Haiku

Gdańska Szkoła Haiku to warsztaty i spotkania mające na celu edukację kulturalną uczestników, opartą na zasadzie współuczestnictwa i współtworzenia, dla różnych grup wiekowych. Seniorzy, osoby dorosłe i dzieci nauczą się, jak napisać ciekawe haiku, zaistnieć w lokalnej społeczności i internecie jako autor wiersza oraz poznają historię i kulturę Japonii.

Na „Gdańską Szkołę Haiku”będą składać się trzy rodzaje działań:I. warsztaty dla dzieci, II. warsztaty cykliczne dla dorosłych, III. wydanie tomiku i jego dystrybucja. Warsztaty dla dzieci lat – metody:  – dostosowana do wieku krótka prezentacja dotycząca historii haiku, zasad pisania, związków haiku z filozofią zen, przyrodą i intuicją, przykłady haiku i tworzenia haiga (połączenia haiku z obrazem, w tym przypadku fotografią)  – tworzenie własnych prac – warsztat pisarski, tworzenie haiku na podstawie znanych obrazów, własnych kompozycji i in.  Utwory, które powstaną na zajęciach zostaną sfotografowane oraz umieszczone na podstronie projektu na http://fundacjageneracja.pl i na Facebooku. Spośród nich wybierzemy wiersze warte publikacji w tomiku.  Warsztaty dla dorosłych, jednak z założeniem, że wiedza przekazywana na nich będzie bardziej zaawansowana, dedykowane seniorom, osobom dorosłym i młodzieży. Poznamy historię i kontekst kulturowy japońskich wierszy. Przybliżymy uczestnikom utwory najważniejszych mistrzów tej sztuki, jak Matsuo Basho, Masaoki Shiki, Yosa Buson i Kobayashi Issa. Zilustrujemy wybrane wiersze mistrzów, napiszemy też własne.  Dowiemy się, jak ewoluowały japońskie znaki i jakich przyborów używano kiedyś do pisania haiku. Kaligrafując, napiszemy kilka własnych utworów. Filozofia haiku – dowiemy się, jakie są związki haiku z zen, dlaczego jest nazywana „poezją samotnych spacerów”i słowną fotografią. Nauczymy się stosować kigo (słowo związane z porą roku, nadające nastrój wierszowi) i kireji (charakterystyczne cięcie).  Symbole w haiku. Nauczymy się operować symbolami jako środkami wyrazu. Poznamy znaczenie metafory, najważniejszego środka stylistycznego w haiku. Najlepsze wiersze z wszystkich zajęć będziemy sukcesywnie wysyłać na polskie i zagraniczne konkursy oraz i informować o postępach na stronie internetowych i Facebooku. Wiersze będą również wysyłane do publikacji w czasopismach internetowych i papierowych. Miejsca realizacji zadania: Klub Młodego Wrzeszczaka, zieleńce i ulice Wrzeszcza, lasy Oliwskie, Pachołek, Park Oliwski.

Uwaga! Najważniejsza jest wyobraźnia. Nie trzeba mieć doświadczenia w pisaniu.

Osoby zainteresowane zapisami prosimy o kontakt mailowy: generacjafundacja@gmail.com

W programie mamy również warsztaty w szkołach oliwskich, jeśli więc jesteś nauczycielem, i chciałbyś, by twoja klasa wzięła udział w lekcji poezji japońskiej – zapraszamy do kontaktu!

Więcej o warsztatach haiku tu: https://www.facebook.com/haikudzieci/

Prowadzenie: Gosia Zamorska. Od dwóch lat prowadzi zajęcia „Haiku dla dzieci”, dofinansowywane przez Miasto Gdańsk. Współpracuje z bibliotekami szkolnymi, prowadząc lekcjebiblioteczne z pisania haiku dla licealistów, a także z Wojewódzką i Miejską Biblioteką Publiczną w Gdańsku. Debiutowała w „Filipince”, ucząc się pisania krótkich wierszy pod okiem Natalii Usenko. Haiku publikowała głównie w japońskich i amerykańskich czasopismach internetowych („Tinywords”, „Asahi”, „Mainichi”), pokazywała na Festiwalu Instalacji Lirycznych w Gdańsku, opisywała także miejskie haiku dla Fundacji Miasto. Prowadziła warsztaty haiku m.in. dla Instytutu Kultury Miejskiej w Gdańsku. W 2015 i 2017 roku gościła jako jurorka w pomorskim konkursie poetyckim dla dzieci i młodzieży „PÓRNIK” (Centrum Kultury w Gdyni). Związana z forum haiku.pl. Laureatka m.in. cyklicznego konkursu „Haikuworld” i japońskiego „World Wide Hekinan Haiku Contest”. Współautorka tomiku poezji dokumentalnej „Wszystko” – projektu Małgorzaty Goliszewskiej.

Projekt dofinansowany przez Miasto Gdańsk