Gdańska Szkoła Haiku

Gdańska Szkoła Haiku to warsztaty i spotkania mające na celu edukację kulturalną uczestników, opartą na zasadzie współuczestnictwa i współtworzenia, dla różnych grup wiekowych. Seniorzy, osoby dorosłe i dzieci nauczą się, jak napisać ciekawe haiku, zaistnieć w lokalnej społeczności i internecie jako autor wiersza oraz poznają historię i kulturę Japonii.

Na „Gdańską Szkołę Haiku”będą składać się  IV rodzaje działań: I. warsztaty w szkołach, II. warsztaty cykliczne, III. wydanie tomiku, IV. jego dystrybucja.

Uwaga! Najważniejsza jest wyobraźnia. Nie trzeba mieć doświadczenia w pisaniu.

Osoby zainteresowane zapisami prosimy o kontakt mailowy: klubwrzeszczaka@gmail.com

W programie mamy również warsztaty w szkołach oliwskich, jeśli więc jesteś nauczycielem, i chciałbyś, by twoja klasa wzięła udział w lekcji poezji japońskiej – zapraszamy do kontaktu!

Więcej o warsztatach haiku tu: https://www.facebook.com/haikudzieci/

Prowadzenie: Gosia Zamorska. Od dwóch lat prowadzi zajęcia „Haiku dla dzieci”, dofinansowywane przez Miasto Gdańsk. Współpracuje z bibliotekami szkolnymi, prowadząc lekcjebiblioteczne z pisania haiku dla licealistów, a także z Wojewódzką i Miejską Biblioteką Publiczną w Gdańsku. Debiutowała w „Filipince”, ucząc się pisania krótkich wierszy pod okiem Natalii Usenko. Haiku publikowała głównie w japońskich i amerykańskich czasopismach internetowych („Tinywords”, „Asahi”, „Mainichi”), pokazywała na Festiwalu Instalacji Lirycznych w Gdańsku, opisywała także miejskie haiku dla Fundacji Miasto. Prowadziła warsztaty haiku m.in. dla Instytutu Kultury Miejskiej w Gdańsku. W 2015 i 2017 roku gościła jako jurorka w pomorskim konkursie poetyckim dla dzieci i młodzieży „PÓRNIK” (Centrum Kultury w Gdyni). Związana z forum haiku.pl. Laureatka m.in. cyklicznego konkursu „Haikuworld” i japońskiego „World Wide Hekinan Haiku Contest”. Współautorka tomiku poezji dokumentalnej „Wszystko” – projektu Małgorzaty Goliszewskiej.

Projekt dofinansowany przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego