Oliwska Szkoła Haiku

OLIWSKA SZKOŁA HAIKU to cykl spotkań dla dzieci oraz dorosłych, który wprowadzi was w świat krótkiej poezji japońskiej. Poznamy różne techniki pisania, nauczymy się kaligrafować, a na koniec zaprosimy chętnych na Haiku Slam, prowadzony przez trójmiejskiego poetę Wojciecha Borosa.

Uwaga! Najważniejsza jest wyobraźnia. Nie trzeba mieć doświadczenia w pisaniu.

Osoby zainteresowane zapisami prosimy o kontakt mailowy: generacjafundacja@gmail.com

W programie mamy również warsztaty w szkołach oliwskich, jeśli więc jesteś nauczycielem, i chciałbyś, by twoja klasa wzięła udział w lekcji poezji japońskiej – zapraszamy do kontaktu!

Więcej o warsztatach haiku tu: https://www.facebook.com/haikudzieci/

Najbliższe spotkania:

Dzieci:

13 X (piątek)

godz. 16.30 – 18.00 warsztat dla dzieci 6-12 lat (rodzice mogą dołączyć)

Haiku w ramce – poznamy podstawowe zasady tworzenia haiga, czyli połączenia haiku z obrazem. Za pomocą techniki kolażu stworzymy kilka własnych form – kompozycji, opartych na klasycznych wierszach, napiszemy też własne haiku i je zilustrujemy.

20 X (piątek)

godz. 16.30 – 18.00 warsztat dla dzieci 6-12 lat (rodzice mogą dołączyć)
Haiku w internecie – stworzymy memy z naszymi utworami, które umieścimy w sieci. Nauczymy się korzystać z poetyckich forów internetowych, dowiemy się, jak publikować haiku w sieci oraz stworzyć własnego bloga.

Dorośli:

piątek 13 X

godz. 18.10 – 19.40 – warsztat dla dorosłych
Wprowadzenie do haiku – poznamy historię i kontekst kulturowy japońskich wierszy. Przybliżymy uczestnikom utwory najważniejszych mistrzów tej sztuki, jak Matsuo Basho, Masaoki Shiki, Yosa Buson i Kobayashi Issa. Zilustrujemy wybrane wiersze mistrzów, napiszemy też własne haiku.

piątek 20 X

godz. 18.10 – 19.40 – warsztat dla dorosłych
Techniki pisania haiku – poznamy techniki pisania haiku wg jednej z najbardziej znanych współczesnych autorek, tłumaczek i nauczycielek haiku, Jane Reichhold. Opowiemy o technice porównania i kontrastu. Napiszemy i zilustrujemy własne haiku. Zadanie domowe: stworzenie własnej współczesnej haigi (zdjęcie plus haiku) i umieszczenie jej w sieci

Terminy kolejnych spotkań podamy wkrótce.

Prowadzenie: Gosia Zamorska. Od dwóch lat prowadzi zajęcia „Haiku dla dzieci”, dofinansowywane przez Miasto Gdańsk. Współpracuje z bibliotekami szkolnymi, prowadząc lekcjebiblioteczne z pisania haiku dla licealistów, a także z Wojewódzką i Miejską Biblioteką Publiczną w Gdańsku. Debiutowała w „Filipince”, ucząc się pisania krótkich wierszy pod okiem Natalii Usenko. Haiku publikowała głównie w japońskich i amerykańskich czasopismach internetowych („Tinywords”, „Asahi”, „Mainichi”), pokazywała na Festiwalu Instalacji Lirycznych w Gdańsku, opisywała także miejskie haiku dla Fundacji Miasto. Prowadziła warsztaty haiku m.in. dla Instytutu Kultury Miejskiej w Gdańsku. W 2015 i 2017 roku gościła jako jurorka w pomorskim konkursie poetyckim dla dzieci i młodzieży „PÓRNIK” (Centrum Kultury w Gdyni). Związana z forum haiku.pl. Laureatka m.in. cyklicznego konkursu „Haikuworld” i japońskiego „World Wide Hekinan Haiku Contest”. Współautorka tomiku poezji dokumentalnej „Wszystko” – projektu Małgorzaty Goliszewskiej.

Projekt dofinansowany przez Miasto Gdańsk