Klub Młodego Wrzeszczaka ul. Wajdeloty 14/2, Gdańsk klubwrzeszczaka@gmail.com, tel. 504 450 334

Projekt dofinansowany przez Miasto Gdańsk UWAGA! Szukamy wolontariuszy. Jeśli chcesz poprowadzić ciekawe zajęcia dla dorosłych lub dzieci, pomóc w odrabianiu lekcji, zrobić zdjęcia z zajęć na stronę internetową albo zorganizować spotkanie, zapraszamy! Pomagamy, szkolimy jeśli trzeba, wystawiamy zaświadczenia.

ZAJĘCIA POPOŁUDNIOWE

Dla kogo: dzieci, dorośli, seniorzy. zapisy: klubwrzeszczaka@gmail.com lub 504 450 334

KLUB MALUCHA

Klub dla dzieci z Dolnego Wrzeszcza w wieku 3-5 lat. Zajęcia mają charakter opiekuńczo-wychowawczy, co w praktyce oznacza, że staramy się prowadzić je bardzo podobnie do zajęć przedszkolnych. Pierwszeństwo mają osoby skierowane przez  Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Gdańsku. W Klubie zapewniamy opiekę, śniadanie, zajęcia i  materiały dydaktyczne. Opiekun Klubu: Ewelina Targańska, kontakt: 535 230 662 Godziny otwarcia: 8.00 – 14.00 klubwrzeszczaka@gmail.com

PLAN PRACY W KLUBIE MALUCHA W MARCU

Temat tygodnia:

1. Zabawy z geometrią.
  2. Idzie wiosna.
  3. Wiosna, ach to Ty!
  4. Zawody

Zajęcia dydaktyczne: ( aktywność ruchowa, aktywność społeczna i językowa, aktywność poznawcza, aktywność artystyczna) m.in.:

1. Znajdź i zaznacz na obrazku zegary z okrągłą tarczą. Znajdź i pokoloruj wszystkie elementy na obrazku w kształcie koła.
  2. Nauka rymowanki „Kwadratowo kolorowo” i piosenki „Maszeruje wiosna”.
  3. Żaby z kółek origami.
  4. Zapoznanie z wierszem „Czekamy na wiosnę” L. Wiszniewskiego. Rozmowy na temat czym charakteryzuje się przedwiośnie.
  5. Opis ilustracji o tematyce wiosennej. Ćwiczenie używania pełnych zdań.
  6. Zapoznanie z zawodami i przypisanymi do nich atrybutami (lekarz, policjant, kucharz, strażak, astronauta).
  7. Poszukiwanie oznak wiosny na spacerach.
  8. Praca z „Trampoliną”.
  9. Czytanie książek, opowiadań i wierszyków.
  10. Zabawy ruchowe i naśladowcze.
  11. Gry i zabawy na świeżym powietrzu.
  12. Planszowe gry klubowe.
  13. Opisy ilustracji tematycznych. ćwiczenie używania pełnych zdań.
  14. Tematyczne zajęcia plastyczne (malowanie, rysowanie, lepienie z plasteliny, wycinanie).
  15. Zabawy z muzyką.
  16. Tańce
  17. Trening uważności.

Cele:

1. uświadomienie zmian zachodzących w przyrodzie w związku z pojawieniem się nowej pory roku,, rozwój sprawności fizycznej i koordynacji, ćwiczenie koncentracji, umiejętność obserwacji
  2. poszerzenie i utrwalenie wiedzy związanej z tematyką Świąt Wielkanocnych, doskonalenie mowy, ćwiczenie umiejętności porównywania, rozwój zdolności manualnych i plastycznych
  3. poszerzenie wiedzy i słownictwa, doskonalenie umiejętności naśladowania, rozwój myślenia selektywnego, doskonalenie umiejętności orientacyjno – porządkowych
  4. doskonalenie umiejętności pracy w grupie, rozwój ruchowy, wzmocnienie zachowań bezpiecznych, doskonalenie logicznego myślenia, zapoznanie z zawodami i przypisanymi do nich atrybutami

Projekt dofinansowany przez Miasto Gdańsk