Klub Młodego Wrzeszczaka ul. Wajdeloty 14/2, Gdańsk klubwrzeszczaka@gmail.com, tel. 504 450 334

Projekt dofinansowany przez Miasto Gdańsk UWAGA! Szukamy wolontariuszy. Jeśli chcesz poprowadzić ciekawe zajęcia dla dorosłych lub dzieci, pomóc w odrabianiu lekcji, zrobić zdjęcia z zajęć na stronę internetową albo zorganizować spotkanie, zapraszamy! Pomagamy, szkolimy jeśli trzeba, wystawiamy zaświadczenia.

ZAJĘCIA POPOŁUDNIOWE

Dla kogo: dzieci, dorośli, seniorzy. zapisy: klubwrzeszczaka@gmail.com lub 504 450 334

KLUB MALUCHA

Klub dla dzieci z Dolnego Wrzeszcza w wieku 3-5 lat. Zajęcia mają charakter opiekuńczo-wychowawczy, co w praktyce oznacza, że staramy się prowadzić je bardzo podobnie do zajęć przedszkolnych. Pierwszeństwo mają osoby skierowane przez  Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Gdańsku. W Klubie zapewniamy opiekę, śniadanie, zajęcia i  materiały dydaktyczne. Opiekun Klubu: Ewelina Targańska, kontakt: 535 230 662 Godziny otwarcia: 8.00 – 14.00 klubwrzeszczaka@gmail.com

PLAN PRACY W KLUBIE MALUCHA W LIPCU I SIERPNIU

ZAJĘCIA WAKACYJNE (w tym zajęcia dydaktyczne: aktywność ruchowa, aktywność społeczna i językowa, aktywność poznawcza, aktywność artystyczna) m.in.:

1. Czytanie książek, opowiadań i wierszyków.
  2. Zabawy ruchowe i naśladowcze.
  3. Gry i zabawy na świeżym powietrzu (zawody, gra w klasy, rysowanie kredą itp.)
  4. Planszowe gry klubowe.
  5. Nauka i utrwalanie zachowań bezpiecznych podczas wakacji (nauka i utrwalenie adresu zamieszkania, reagowanie na obcych, zachowanie bezpieczeństwa podczas aktywności letniej) .
  6. Pikniki na świeżym powietrzu.
  7. Kino na dywanie.
  8. Chusta Klanzy.
  9. Nauka krótkich rymowanek i piosenek wakacyjnych.
  10. Opisy ilustracji tematycznych. Ćwiczenie używania pełnych zdań.
  11. Tematyczne zajęcia plastyczne (malowanie, rysowanie, lepienie z plasteliny, wycinanie itp.).
  12. Gry i zabawy przy muzyce.

Cele:

• rozwój sprawności fizycznej i koordynacji, ćwiczenie koncentracji, umiejętność obserwacji, uwrażliwienie na potrzeby innych
  • doskonalenie mowy, ćwiczenie umiejętności porównywania, rozwój zdolności manualnych i plastycznych
  • poszerzenie wiedzy i słownictwa, doskonalenie umiejętności naśladowania, rozwój myślenia selektywnego
  • doskonalenie umiejętności pracy i zabawy w grupie, rozwój ruchowy, wzmocnienie zachowań bezpiecznych,

Projekt dofinansowany przez Miasto Gdańsk