Klub Młodego Wrzeszczaka ul. Wajdeloty 14/2, Gdańsk klubwrzeszczaka@gmail.com, tel. 504 450 334

Projekt dofinansowany przez Miasto Gdańsk UWAGA! Szukamy wolontariuszy. Jeśli chcesz poprowadzić ciekawe zajęcia dla dorosłych lub dzieci, pomóc w odrabianiu lekcji, zrobić zdjęcia z zajęć na stronę internetową albo zorganizować spotkanie, zapraszamy! Pomagamy, szkolimy jeśli trzeba, wystawiamy zaświadczenia.

ZAJĘCIA POPOŁUDNIOWE

Dla kogo: dzieci, dorośli, seniorzy. zapisy: klubwrzeszczaka@gmail.com lub 504 450 334

KLUB MALUCHA

Klub dla dzieci z Dolnego Wrzeszcza w wieku 3-5 lat. Zajęcia mają charakter opiekuńczo-wychowawczy, co w praktyce oznacza, że staramy się prowadzić je bardzo podobnie do zajęć przedszkolnych. Pierwszeństwo mają osoby skierowane przez  Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Gdańsku. W Klubie zapewniamy opiekę, śniadanie, zajęcia i  materiały dydaktyczne. Opiekun Klubu: Ewelina Targańska, kontakt: 535 230 662 Godziny otwarcia: 8.00 – 14.00 klubwrzeszczaka@gmail.com

PLAN PRACY W KLUBIE MALUCHA W CZERWCU

Temat tygodnia:

1. Superdzieciaki. Letnia przygoda
  2. Idzie lato.
  3. Dzień Taty. Moja Rodzina.
  4. Nadchodzą wakacje. Zakończenie roku w Klubie Malucha.

Zajęcia dydaktyczne: (aktywność ruchowa, aktywność społeczna i językowa, aktywność poznawcza, aktywność artystyczna) m.in.:

1. Zabawy i konkursy z okazji Dnia Dziecka.
  2. Spotkanie z okazji Dnia Rodziny.
  3. Co mi wolno, jakie mam prawa – zapoznanie dzieci z ich prawami poprzez wiersz „Prawa Dziecka”.
  4. Co spakujemy do plecaka na wyprawę w góry. Wybór potrzebnych przedmiotów, przygotowanych wcześniej przez nauczyciela i opis do czego mogą nam się przydać.
  5. Wytnij po szlaczku – góry.
  6. Odgadnij, w którym domu mieszkają dzieci (ilustracje przedstawiające domy z różnych stron świata).
  7. Oglądanie pocztówek, zdjęć przedstawiających miejsca, w których spędzamy wakacje – rozmowy.
  8. Nauka wiersza „Wesołe dzieciaki”.
  9. Rozmowy o bezpiecznym spędzaniu czasu podczas wakacji.
  10. Jak spędzić czas na świeżym powietrzu w letni dzień – próby używania pełnych zdań.
  11. Kalambury – co robi tata.
  12. Tańce
  13. Praca z „Trampoliną”.
  14. Czytanie książek, opowiadań i wierszyków.
  15. Zabawy ruchowe i naśladowcze.
  16. Gry i zabawy na świeżym powietrzu.
  17. Planszowe gry klubowe.
  18. Tematyczne zajęcia plastyczne (malowanie, rysowanie, lepienie z plasteliny, wycinanie).
  19. Zabawy z muzyką.

Cele:

1. uświadomienie zmian zachodzących w przyrodzie w związku z pojawieniem się nowej pory roku, rozwój sprawności fizycznej i koordynacji, ćwiczenie koncentracji, umiejętność obserwacji, podkreślenie i docenienie roli rodziny,
  2. poszerzenie i utrwalenie wiedzy związanej z tematyką bezpieczeństwa podczas wakacji, doskonalenie mowy, ćwiczenie umiejętności porównywania, rozwój zdolności manualnych i plastycznych, wzmocnienie pewności siebie przy występach publicznych
  3. poszerzenie wiedzy i słownictwa, doskonalenie umiejętności naśladowania, rozwój myślenia selektywnego, doskonalenie umiejętności orientacyjno – porządkowych
  4. doskonalenie umiejętności pracy w grupie, rozwój ruchowy, wzmocnienie zachowań bezpiecznych, doskonalenie logicznego myślenia,

Projekt dofinansowany przez Miasto Gdańsk